top of page
  • Foto van schrijverStefanie Laermans

Chemische peeling

Chemische peelings doen precies zoals hun naam aangeeft; ze pellen de lagen van de huid met behulp van chemische oplossingen om nieuwe gezondere cellen te creëren en zo de huid te verbeteren.

Mensen lezen vaak de nadelen en complicaties van een peeling, zonder de context erachter te kennen. Heeft de persoon in kwestie wel de juiste voorlichting gehad? Heeft hij of zij zich wel gehouden aan het thuisadvies?

De waarheid is dat je geweldige resultaten met een peeling kan bereiken wanneer deze wordt toegediend door een getrainde professional. Het is onze taak om jou als klant te voorzien van de juiste informatie.

Daarom gaan we in deze blog uitgebreid in op veel voorkomende misvattingen over peelings!


1 – Een chemische peeling kan niet in de zomer!

Fabel: Anders zouden mensen in warme landen, waar elke dag de zon schijnt, nooit een peeling kunnen ondergaan. Chemische peelings zijn veilig in de zomer, zolang je ons advies goed opvolgt. Wanneer je je huid dagelijks goed beschermt tegen de zon (daglicht) is de kans op complicaties klein. Niemand verwacht dat je deze zomer als een soort mol binnen blijft zitten, maar wel dat je slim met je huid om gaat! Elke twee uur een breedspectrum UV bescherming aanbrengen en niet uren in de felle zon bakken. Deze regels voor bescherming tegen de zon zijn voor iedereen hetzelfde ongeacht of je een chemische peeling hebt gehad of niet. Om de kans op eventuele risico’s zo laag mogelijk te houden raden we in de zomer alleen onze level 1 en 2 of algenpeeling aan. Bij een level 3, 4 peeling is de kans dat je huid gaat schilferen groter, wat meer risico’s met zich mee brengt. Vandaar dat we deze behandeling in de zomer maanden of voorafgaand aan een vakantie niet uitvoeren. Laat de zomer je dus niet afschrikken, maar laat je wel altijd goed adviseren bij het kiezen van de juiste peeling, niet elke huid is hetzelfde.2 – Alle chemische peelings zijn hetzelfde!

Fabel: Niet alle chemische peelings zijn hetzelfde. Er bestaan veel verschillende soorten zuren met allemaal andere eigenschappen. Zo wordt Salicylzuur vanwege zijn talg oplossend vermogen vaak ingezet bij acne en Melkzuur door zijn hydraterende en verhelderende werking bij een gedehydrateerde huid en pigmentvlekken. Naast dat er verschillende zuren zijn, kan elk zuur ook verschillen in concentratie. Daardoor kunnen we in verschillende sterktes behandelen van level 1 (oppervlakkig) tot level 5 (diep). Hierdoor kunnen we elke behandeling geheel aanpassen op jouw huid.


3 – Chemische peelings zijn slecht voor je!

Fabel: Niet alle chemicaliën zijn slecht. Ja, het is een chemische stof, maar zo heet alles wat geformuleerd wordt door een chemicus, inclusief de ibuprofen die je neemt tegen hoofdpijn. De naam chemische peeling is eigenlijk best vreemd als je nagaat dat veel peelings een natuurlijke oorsprong hebben. Zo is Glycolzuur afkomstig van suikerriet, melkzuur van zure melk en salicylzuur uit de bast van een wilgenboom. Deze producten zijn veilig in gebruik zolang alle risico’s en mogelijke contra-indicaties vóór de behandeling worden besproken. Ook het woord “zuur” klinkt negatief. Mensen leren vaak dat zuren gevaarlijk zijn omdat er enkele zijn die de huid ernstig kunnen verbranden, zoals batterijzuur. Het is een feit dat sommige van de meest nuttige niet-irriterende ingrediënten, zoals hyaluronzuur, daadwerkelijk helpen om de huid te genezen en helemaal geen afschilfering veroorzaken.


4 – Na een chemische peeling kun je niet werken!

Fabel! Na onze behandelingen kun je gewoon werken. Ook bij onze intensievere peelings! Alleen kan je huid na een level 3, 4 of 5 peeling wel enige roodheid vertonen, maar ook hiervoor hoef je in principe niet thuis te blijven. Ook kan de huid na 3 tot 4 dagen gaan schilferen. Daarom adviseren wij deze niet uit te voeren een week voorafgaand aan een belangrijke gebeurtenis waar de huid er perfect bij uit moet zien, zoals je bruiloft. 🙂


5 – Ik zou meteen na een chemische peeling resultaten moeten zien.

Fabel! Dit is een van de grootste mythes van de chemische peeling. Je huid zal zich eerst gaan vernieuwen en daarna herstellen. Daarom ziet de huid er de eerste dagen minder goed uit om vervolgens te stralen. Hij wordt vaak eerst droger, gaat wat meer trekken er kunnen in het begin meer ontstekingen komen, maar dit alles trekt na 1 tot 2 weken vanzelf weg. Daarom raden wij ook altijd behandelingen in kuurverband aan. Met alle behandelingen bereik je uiteindelijk je doel, alleen met de één wat sneller dan met de ander. Wat mensen vaak vergeten is dat het behalen van resultaat een totaal pakket is. Onze peelings werken bijvoorbeeld intensief tegen pigmentatie, maar gebruik je geen SPF dan hebben onze behandelingen ook geen zin.


6 – Chemische peelings zijn alleen goed voor mensen met een probleemhuid!

Fabel! Chemische peelings kunnen gunstig zijn voor alle huidcondities van acne, pigmentatie, rimpels tot een gevoelige huid. Daarnaast zijn peelings ook geschikt als onderhoud voor een huid zonder “problemen” om bijvoorbeeld de huidveroudering te vertragen. Een peeling is goed voor elke huid! Het is wel belangrijk dat er geen contra-indicaties aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of huid verdunnende medicatie. Tijdens ons intake gesprek worden mogelijke contra-indicatie uitgebreid besproken.4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page